tisdag 31 augusti 2010

Snurr

Nu är vi tillbaka i ekorrhjulet igen efter fyra dagars pardon. Uppstigning i gryningen. Frukost. Tandborstning. Påklädning. Lämning av hund och barn. Jobb. Hämtning. Laga mat. Plocka. Mysa. Borsta tänder. Snyta. Natta. Diska. Ringa. SMS:a. Blogga. Plocka. Förbereda inför morgondagen. Duscha. Fika. Borsta tänder. Stupa. Nåt i den stilen.

Odin vakande pigg som en mört tjugo i sex imorse och var mycket mindre snorig så vi bestämde efter en stunds tvekan att lämna honom på dagis. Det gick rätt så bra. Han protesterade lite vid lämningen men inte på långa vägar som förra veckan. Under dagen hade han släppt sin favoritfröken ur sikte lite också. Sovit och ätit en hel portion mat. Det går framåt. Jag känner hopp.

måndag 30 augusti 2010

Mellis

Överallt står det att man inte ska äta för två när man är gravid. Men herregud - vem ska äta för bebisen om inte jag gör det?
Mellanmål kl 14.20. Ca två timmar kvar till middag.

Vabba

Idag vabbar jag för första gången i mitt liv. Vi har snorpartaj här hemma men eftersom Odin är pigg så har vi riktigt mysigt. Värst är oron för hur detta ska påverka dagis. Är vi tillbaka på ruta ett när han ska dit igen?
Det är inte längre sommar och inte riktigt höst...

lördag 28 augusti 2010

Ännu en kalashelg

Igår hade jag en toppendag. Klippte mig, hade besök av Vincent och Andreas på förmiddagen och Per och Elina hela dagen. Elina har lagt upp några fina bilder.
Även denna helg präglas av födelsedagsbarn. Ikväll pappa, som fyller ofattbara 60 år. Imorgon guddottern Agnes. För att orka med allt firande måste jag sova lite nu.
Vi gick till Ta Till Vara en sväng igår och där fyndade vi en brio sittvagn för 50 spänn. Den ville Odin bli runtskjutsad i hela morgonen iförd pyjamas och en mössa.

torsdag 26 augusti 2010

Fredagsöl någon?

Nu har jag tagit helg. Trots att jag jobbar 88% har jag fått till det så jag kan vara hemma på fredagar. Underbart! Jag har visserligen en del jobb med mig hem under helgen, men det kvittar, bara jag får vara hemma. Bara jag slipper lämna Odin tre dar i rad.

onsdag 25 augusti 2010

Tröstegodis

Tack för alla peppande kommentarer, sms och telefonsamtal förresten. När Odin blir stor ska jag berätta om hur många som brydde sig när han började på dagis. Nu ska jag äta nonstop för jag behöver lite tröstegodis och tjock är jag redan.

Kalas nummer tre

Eftersom Elina var i Portugal när Odin fyllde blev det kalas idag igen.

Det är som det är

Vill ni inte läsa om Odins förehavanden på dagis får ni helt enkelt strunta i min blogg just nu, för det är vad all min tankeverksamhet kretsar kring. Take it or leave it så att säga. Idag grät Odin redan hemma när jag sa att vi skulle åka till dagis, i bilen och när jag lämnade honom. Det börjar bli en vana för mig att komma rödgråten till jobbet. Under dagen hade dock några framsteg gjorts och de klamrar jag mig fast vid som en skeppsbruten vid en flytande planka.

tisdag 24 augusti 2010

Redo för höst

Jag fick ett par bruna snörkängor (som jag själv valde) av Mats i födelsedagspresent. Med plats för raggsockor men tillräckligt smidiga för att ha till kjol. Ni får se dem när de blivit lite slitna. Jag gillar inte ogådda skor.

Jag börjar förstå dem som väljer att bli dagmammor för att slippa lämna bort sina barn

Dagens lämning på förskolan var något av det mest ångestframkallande jag upplevt. Odin grät redan på parkeringen och klamrade sig fast vi mig så att jag bokstavligt talat fick slita honom ur min famn. Det var avskyvärt. Hjärtslitande. Han grät förtvivlat när jag gick och jag kände mig som världens sämsta mamma. Jag har gråtit floder idag (men tack och lov lyckats bita ihop under lektionerna). Odin har helt tytt sig till en av personalen och hon hade fått vara med honom hela dagen. De hade gjort små små framsteg och han hade ätit lite och sovit 40 minuter (somnat i hennes famn). Behöver jag säga att jag har ångest inför morgondagen?

måndag 23 augusti 2010

Kompiskalas

Fyra av mina kompisar och deras barn (förhoppningsvis Odins framtida kompisar) kom på kalas igår. Tyvärr lyckades jag mycket dåligt som fotograf men här är i alla fall tre.

Först går det upp och sen går det ner...

När jag lämnade Odin imorse grät han inte alls och jag var så glad och lättad. Tre timmar senare ringde de från dagis. Odin var ledsen och hade så varit till och från hela förmiddagen. Jag åkte raka vägen och hämtade honom. Han hulkade långt efter att vi åkt därifrån. Jag försökte hitta förklaringar men efter att jag hämtat honom var han på strålande humör, så det kan väl inte ha varit annat än att han längtade och inte ville vara där. Det känns lite tungt nu.
Frissan var sjuk och min klipptid i eftermiddag blev avbokad. Jag får fortsätta se ut som en golvmopp i håret. Men det kvittar fullständigt. Jag skulle gärna raka av mig håret i utbyte mot att Odin trivs på dagis.

lördag 21 augusti 2010

fredag 20 augusti 2010

Vi gjorde det!

Med stor ångestklump i magen styrde vi imorse vår kos mot dagis. Odin var glad och förväntansfull, lyckligt ovetande. När jag sa att jag skulle gå började han gråta men jag stålsatte mig och gick ändå, som alla säger att man ska göra. När vi vinkade i fönstret hade han redan slutat. Jag grät hela vägen till jobbet i alla fall. Lite av sorg och lite av lättnad att det var gjort. Vår stora stora kille. Dagen hade gått jättebra. De hade till och med lyckats få honom att sova. När jag kom för att hämta honom vid två hade han knappt tid att hälsa på mig. Det kändes som att han växt mentalt på bara en dag. Helt otroligt. Imorgon blir han 2 år. Vår stora duktiga kille.
De hade kalas för Odin på dagis och han hurrade hela vägen hem.

torsdag 19 augusti 2010

Ringrostig lärare och ängslig mamma

Idag har jag haft terminens första lektion. 28 tysta elever stirrandes på en. Man kan ju få scenskräck för mindre. Men det är skönt att vara igång.

Detkommergåbradetkommergåbradetkommergåbradetkommergåbra. Jag försöker tänka positivt inför morgondagens lämning på dagis, men tänker samtidigt att jag får ta med mig sminkväskan för jag lär få sminka om mig efter att jag lämnat Odin...

onsdag 18 augusti 2010

Dipp

Idag kändes det inte lika bra på förskolan och jag fick lov att gråta en skvätt på hemvägen. Odin vaknade alldeles för tidigt imorse och var mammig och smågnällig hela dagen. Vi var inte ens i närheten av någon sovning och jag blir skitstressad av det. Hur ska han orka med dagis om han inte kan sova där? Imorgon jobbar jag och Mats är hemma med Odin. Dagis har studiedag. På fredag ska jag prova att lämna honom och jag vet inte hur jag ska lyckas dölja för Odin hur jobbigt jag tycker det är.

tisdag 17 augusti 2010

Vardagen är faktiskt inte bara jobb

Den kan också vara att hitta en död skalbagge att lägga i en tändsticksask och roa sig med hela kvällen. Som Odin gjort.
Eller att plocka sommarens sista blommor.
Och bara sitta och stirra ut genom ett fönster när pyret somnat och luften går ur en.

måndag 16 augusti 2010

Dagisdag

Odin hade superkul på dagis. Något annat hade jag inte förväntat mig. Det är separationer han inte gillar. Det är på fredag som eldprovet kommer. Jag hade också trevligt på dagis med alla barn och deras föräldrar. Blev serverad mat och kaffe. Fick vila på en madrass efter lunch. Jag tror jag säger upp mig och börjar på dagis jag med.

Jägarfru

Det är onekligen lite speciellt att vara tillsammans med en jägare. I går pratade vi med varandra via jaktradion. Sittandes i varsitt rum i lägenheten. En gång fick jag ut och gå med en hundpejl medan Mats satt hemma och följde min promenadväg. Jag slapp i alla fall ha den runt halsen.

söndag 15 augusti 2010

Här helgas inte vilodagen

Idag har vi varit väldigt effektiva. Jag måste få skryta lite. Kvart över tio förmiddagsfikade vi. Då hade vi redan hunit städa både lägenheten och trapphuset. Förutom det har vi idag tvättat, gjort trygghetstavlan, märkt alla Odins kläder, varit och fiskat i älven, skrivit veckomatsedel, handlat, lagat älggryta, Mats har varit på bygget och jag har dessutom hunnit läsa ut Hypnotisören och sovit en blund. Slå det om ni kan.

Trygghet

Idag har jag gjort Odins "trygghetstavla". Ett collage med nära och kära (jag fick av utrymmesskäl dra gränsen vid blodssläktingar även om det så klart är fler som hör till familjen och som Odin känner sig trygg med). Tavlan ska alla förskolebarn ha på väggen i sin ögonhöjd. En väldigt bra idé tycker jag och enligt personalen väldigt uppskattat av barnen.
Imorgon är det den första inskolningsdagen.

lördag 14 augusti 2010

Svettbralla

Är det någon mer än jag som tycker det är lite svettigt för tillfället? Jag är ju gravid dessutom och varmare än normalt redan utan kvalmig hetta. Jag får för sjutton torka mig med hushållspapper mellan tuttarna.

Idag har jag varit hos mamma och pappa och plockat bär. Nu känner jag ännu mer sympati med de utländska bärplockarna. Det är slitsamt att plocka bär. Man blir krokryggig, terroriserad av getingar, svettig och riven på armarna. Men sylten blir gudomligt god.

Imorgon ska jag namnmärka Odins kläder och packa allt han ska ha med sig till dagis på måndag. Min lilla bebis är ingen bebis längre. Det är både förfärligt och lite härligt.

Två saker på samma gång

Odin har börjat sova längre på mornarna nu, vaknar oftast vid halv sju - sju. Istället har han blivit knepig vid läggningen. Vägrar plötsligt att somna själv. Kvällarna krymper när man måste sitta vid hans säng och sjunga i en halvtimme. Jag har dock kommit på att jag har förmågan att sjunga OCH läsa deckare samtidigt. Det är inte för inte man är kvinna.

torsdag 12 augusti 2010

Lite äldre men annars densamma

Jag hade inte tid att skriva igår. Jag hade fullt upp med att räkna alla nya rynkor. Nejdå. Jag hade födelsedagsfest. Hos Elina ser ni lite bilder från det.
Här ser ni en mycket trött men nöjd Malin efter sin första arbetsdag och sin trettioförsta födelsedag.

tisdag 10 augusti 2010

Missnöjd

Precis så här kommer Odin att se ut när jag ska lämna honom på dagis för första gången nästa vecka. Bävar.

Vem är jag att klaga?

Imorgon fyller jag 31. Och börjar jobba. Jag vet inte vad som är värst. Inget av det antagligen. Men det känns inte jättekul.

måndag 9 augusti 2010

Pank och desperat

Malin (med hundra kronor kvar på lönekontot) ringer Skatteverket:
- Hej, jag heter ... Jag går här och väntar på min skatteåterbäring och undrar om du kan säga när den kommer? Jag är osäker på om jag har anmält konto eller om pengarna kommer på utebetalningsavi.
- Jaha, då ska vi se. Vad har du för personnummer?
- XXXXXX-XXXX.
- Mmm.... då fick du dina pengar på ditt konto i juni.
- Va? I juni? Ojdå....det har helt gått mig förbi. Då får jag tacka så mycket. Hej då.
- Hej då.

Kräftfest

Mums
Söta festprissar
Odin undersöker skeptiskt en kräfta.
Hi hi
Ser man töntig ut med en strut på huvudet? Svar ja.
Det var lätttare att ta kusinkort innan småttingarna blev rörliga.
Man blir trött av kräftskivor.
I lördags var vi på kräftskiva. Sen drömde jag att jag var kompis med Tarja Halonen. Inatt har min nyckelknippa suttit ute i tvättstugedörren. Min vimsighet kommer att bli min död. Idag välkomnar jag regnet med öppna armar. Jag har massor med telefonsamtal att ringa och annat tråkigt att fixa inför jobbstarten på onsdag. Som tur är kommer Elina hit snart och gör allt lite roligare.

lördag 7 augusti 2010

Sjå

Jag har fullt sjå med att göra kräftskivehattar och paj. Och så ska jag klämma in en släktfika också. Innan kräftskivan.

Lidköpingbilder

Kafferast på ditvägen.
Odin på promenad med Marie och Carl. Vi matade änder.
Lekparken.
Torget.
Odin tycker att det är jättekul att gå på café. Inte.
Odin och Mats tar sig ett dopp.
Mycket skratt blev det.
Pusstation.
Mysiga gränder.
Vi åkte turisttåg i spöregn. Det var skumpigt och väldigt kul.
Födelsedagsfika i förskott.
Odin var otroligt duktig under den långa bilresan. Bara en gång fick jag muta honom med chokladkex.